Ohw mooi Nijmegen… hoe slim word jij?

smart-city

Iedereen kent ze wel, de ´slimme´ stoplichten die in de late uurtjes  ´vanzelf´ op groen springen als je een kruispunt nadert. Sensoren ´zien´ je aankomen en bieden service, zodat je niet onnodig hoeft te wachten. Naast het gebruik van sensoren wordt er tegenwoordig ook gebruik gemaakt van big data om dienstverlening te verbeteren. Big data maakt het mogelijk om patronen te ontdekken in grote hoeveelheden informatie, waardoor je rondom uiteenlopende thema´s, zoals ziekteverzuim, werkloosheid of iets totaal anders, service op maat kan leveren. Dit zijn enkele voorbeelden van innovatieve aanpakken die je kan terugvinden in een smart city. Door het volgende filmpje begreep ik beter wat een  slimme stad inhoudt en is mijn nieuwsgierigheid flink aangewakkerd. https://www.youtube.com/watch?v=Br5aJa6MkBc

Samenvattend wordt in een Slimme Stad nieuwe technologie ingezet om maatschappelijke vraagstukken op een innovatieve wijze op te lossen. Bewoners, ondernemers, de wetenschap en de gemeente werken in co-creatie samen en kijken hoe IT en big data kan worden ingezet.

In Nijmegen wordt de komende periode bepaald in hoeverre Nijmegen een slimme stad wordt en waarin Nijmegen zich kan en wil onderscheiden. Vanuit de gemeente heeft Paul Geurts mij benaderd met de vraag of jongeren het interessant vinden om mee te praten over dit onderwerp. ´Jongeren zijn de toekomst, dus het is belangrijk om juist ook hun ideeën over dit onderwerp te horen´, aldus Paul.

En wat blijkt, er zijn genoeg jongeren die graag meepraten over dit thema. Op 29 september vond  bij de Allesbinder van de HAN een eerste brainstormsessie plaats.  Dertien jongeren, van Jimmy´s en studenten van de Allesbinder, waren aanwezig en ook is Lentekracht, een innovatiebureau gericht op mens en ruimte, vanaf de zijlijn betrokken geweest.

Liselotte de Bruijn, studiebegeleider bij de Allesbinder, was bij de eerste bijeenkomst aanwezig en vertelt het volgende: ´Wat opviel is dat de jongeren weinig tot niets wisten van het begrip slimme stad. Nadat een filmpje werd vertoond konden zij zich er beter een voorstelling van maken. De jongeren hebben al hun ingevingen op een flap geschreven en daar wordt tijdens de volgende bijeenkomst op 19 oktober met ongeveer 30 jongeren verder over gesproken. De jongeren waren erg enthousiast over de eerste bijeenkomst en ook over de verbinding die tussen de Allesbinder en Jimmy´s is gelegd´.

Tijdens de volgende sessie gaan de jongeren onder andere in op de volgende vragen:

  • Wat zijn de thema’s waar ze graag over willen meepraten?
  • In hoeverre willen ze meepraten (en meedoen)?
  • Wat zien zij nu al voor een ontwikkelingen om zich heen?
  • Wat zien zij aan mogelijkheden en kansen? Hebben ze ideeën hoe deze nieuwe ontwikkelingen kunnen worden toegepast in de toekomst?
  • In hoeverre mag de overheid ICT en (big) data gebruiken voor hun dienstverlening?
  • Zien jongeren beperkingen als ze denken aan bijvoorbeeld ethiek en privacy?
  • Hoe zien ze de eigen rol ten opzichte van de overheid? Vinden ze dat de overheid terughoudend moet zijn (en regie en verantwoordelijkheid bij de burgers moet laten) of vinden ze dat de overheid door middel van wetgeving (regulering) invloed mag uitoefenen?

Mocht jij het leuk vinden om mee te praten over dit thema, of ken je iemand die dat leuk vindt, neem dan contact op met Jimmy´s Nijmegen, want je bent uiteraard van harte welkom bij de volgende sessie!

Door Joppe

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s