Jeugdparticipatie binnen gemeenten in de lift

lindenholt-jeugdverbinden8

Binnen gemeenten krijgen jeugdigen anno 2016 steeds meer invloedin de ontwikkeling van beleid. Dit blijkt uit een onderzoek naar jeugdparticipatie dat het Verwey-Jonker Instituut heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Een nulmeting en de inwerkingtreding van de Jeugdwet
In 2009 heeft het Verwey-Jonker Instituut in samenwerking met Stichting Alexander een nulmeting verricht naar jeugdparticipatie in Nederland. Vorig jaar is op 1 januari 2015 de Jeugdwet in werking getreden. Met deze transitie op het netvlies is de vraag van het ministerie van VWS of gemeenten er inmiddels in zijn geslaagd om de jeugd meer te betrekken. In totaal hebben 122 gemeenten meegewerkt, wat gelijk staat aan 32% van de Nederlandse gemeenten.

Jeugdigen worden meer en op hogere niveaus betrokken
Uit het onderzoek komt naar voren dat meer gemeenten zich bewust zijn van het belang om jeugdigen te betrekken bij hun beleid. Het aantal gemeenten dat aangeeft jeugdigen te betrekken bij het vormgeven, uitvoeren en/of evalueren van gemeentelijk beleid is bijna verdubbeld: van veertig procent in 2009 naar 73 procent in 2016. Er lijkt een beter besef te zijn dat beleid maken zonder burgers niet meer kan. Het percentage gemeenten dat jeugd in de jeugdhulp betrekt is gestegen van 13 procent in 2012 naar 52 procent in 2016.

Randvoorwaarden
Om jeugdparticipatie op de juiste manier uit te kunnen voeren, zijn budget en goede aansturing wel erg belangrijk. De grootste rol speelt de gemeente zelf, maar de welwillendheid en betrokkenheid vanuit jeugdigen zelf moet zeker niet onderschat worden.

Gebruik elkaars goede voorbeelden
Inmiddels zijn er vele goede voorbeelden te vinden, waarvan er ook een groot aantal beschreven in het rapport‘De staat van jeugdparticipatie in Nederland 2016’. Gemeenten hoeven dusniet opnieuw het wiel uitte vinden maar kunnen van elkaar leren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jodi Mak.

Bron > http://www.verwey-jonker.nl/nieuws/jeugdparticipatie-binnen-gemeenten-in-de-lift-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s