Jongerenraad in Lent ‘on fire’!

“Hij is net Sepp Blatter: hij denkt alleen maar aan zichzelf!“. Twee jongens lachen en ‘Sepp’ lacht met ze mee. Ik ben in Lent, bij het nieuwe jongerencentrum, waar enkele jongeren met elkaar lopen te dollen. Ik geniet stilletjes van de gesprekken. Ik ben op de bewuste locatie omdat er een groep jongeren bij elkaar komt voor de tweede bijeenkomst van de jongerenraad uit de wijk. Een andere jongen hoor ik zeggen: “We hebben een nieuwe leraar. Hij denkt dat hij drie kinderen heeft, maar hij is wel erg veel in Azië geweest…”. Niet veel later vertelt een jongen met Scarface t-shirt aan: ”Ik kijk films van 16 jaar en ouder, maar deze was wel heel erg 16 jaar en ouder!”

Als iedereen aanwezig is gaan we in een kring zitten midden in de ruimte. Er zijn vijftien jongeren aanwezig, in de leeftijd van twaalf tot en met zeventien jaar, waarvan twee meiden van twaalf. Deze avond is Demba, één van de jongeren, de voorzitter. Ik heb hem al vaker in actie gezien, onder andere tijdens de opening van het recent geopende jongerencentrum. Op een leuke en relaxte manier sprak hij toen als ‘host’ de menigte toe, die in de uitpuilende ruimte aanwezig was. Ook nu laat Demba zien dat hij zijn mannetje staat. Hij schuwt het niet om andere jongens aan te spreken op hun gedrag als ze afdwalen of door het gesprek heen beginnen te praten. De diversiteit van de groep valt me op. Zo blijkt er ook een jongen bij te zijn die op het speciaal onderwijs zit, bij De Windroos.

De opzet van de avond komt overeen met die van een wijkraad voor volwassenen. Er is een agenda en een voorzitter die netjes de kring rondgaat als er een onderwerp wordt besproken. Tijdens de eerste bijeenkomst hebben de jongeren aangegeven wat ze belangrijk vinden en er zijn acties uitgezet. De jongeren vinden onder andere dat ze als jongerenraad gratis van het jongerencentrum gebruik moeten kunnen maken omdat ze goede dingen voor de wijk doen. In alle wijkcentra in de stad mogen bewoners gratis gebruik maken van ruimtes als ze met een wijkinitiatief aan de slag gaan, maar jongerencentra vallen niet onder die regeling. Door de inzet van de jongeren, samen met de jongerenwerker, heeft de afdeling Wijkmanagement van de gemeente er voor gezorgd dat de jongerenraad voortaan ´gewoon´ in het jongerencentrum bijeen kan komen. Dus op een plek waar ze zich thuis voelen. Ze hoeven nu niet uit te wijken naar een ´saaie´ ruimte tien meter verderop. Het eerste resultaat is geboekt!

Andere punten die bij de eerste bijeenkomst zijn aangekaart zijn bijvoorbeeld het hoge gras bij de JOP (de Jongeren Ontmoetings Plek), de slechte staat van het speeltuintje het Weitje en de kapotte goaltjes bij het voetbalveld. Ook wilden enkele jongeren dat er een basketbalveld in de buurt kwam, wilden ze een barbecue organiseren en was er behoefte aan meer workshops in het jongerencentrum. Ook was één van de meest actieve jongeren uit Lent, Jules, bezig met het organiseren van een bezoek aan een moskee. Zodat nieuwsgierige jongeren daar ook eens een kijkje kunnen nemen.

De jongerenwerker die al enkele jaren in Lent werkt, Wendel van Hees, begeleidt de jongerenraad en dat doet hij écht heel erg goed. Hij heeft een goede click met de jongeren en bij alle onderwerpen wordt eerst gekeken wat de jongeren zelf kunnen doen. Jilian en Geano sturen een mail over het gebrekkige onderhoud van de speeltuin. Darnell, Erdi, Darrel en Can gaan een plan maken waarin ze aangeven waarom zij vinden dat er een nieuw basketbalveld moet komen. En de barbecue is door Mark, Omar en Aryan gefixt. Gelukkig voor mij staat die vanavond gepland.

Niet alle acties waren al uitgevoerd, en dat maakt ook niet uit, want ook daar leren jongeren van. Als ze zelf niets doen, dan gebeurt er ook niks. De jongeren krijgen de verantwoordelijkheid om zaken zelf op te pakken en in beweging te zetten. Als ze actie ondernemen levert dat niet altijd het gewenste resultaat op, maar vaak ook wel. Een mooi voorbeeld is de barbecue, want die is door hun inzet georganiseerd. De jongeren hebben bij de plaatselijke ondernemers met succes aangeklopt voor het sponseren van het vlees. Dus wederom: resultaat behaald! Check!

Op de agenda staan ook nieuwe onderwerpen en die worden na het eten besproken. De concentratie vasthouden, zo laat en na een ‘break’, is voor sommige jongens lastig. Maar daar is altijd nog Demba, en natuurlijk Wendel. De jongeren willen een zaalvoetbaloefenwedstrijd organiseren tegen een andere wijk en het idee wordt geopperd om tijdens een wijkactiviteit spelletjes aan te bieden, zoals spijkerpoepen, om daarmee geld op te halen voor nieuwe activiteiten. Ook staat er een onderwerp op de agenda waar ik de ‘gewone’ wijkraad van Lent niet snel over zou horen. Eén van de jongere vraagt zich af wanneer de ´nieuwe poekoe van Young Felly a.k.a. Felly Chamo´ uitkomt. Voor de lezers die geen benul hebben waar ik het nu over heb… Felly is een jongere uit de wijk, die rapt, en een poekoe is een track, een muzieknummer dus…

Ik ben aangesloten bij de jongerenraad omdat ik samen met de jongeren van Jimmy´s en enkele jongerenwerkers van Tandem Welzijn een pilot ben gestart om samen te werken en te experimenteren met het opzetten van verschillende jongerenraden in Nijmegen. Naast Lent zijn ze daar ook in de Wolfskuil, in het Waterkwartier, in Neerbosch Oost en in Brakkenstein mee bezig. Samen met de jongeren in de wijken zijn we aan het onderzoeken of, en in welke vorm, jongerenraden, of een variant daarop, kunnen functioneren. In sommige wijken komt er tot nu toe weinig van de grond, maar in Lent realiseren ze al mooie dingen.

In de pilot hopen we onder andere de volgende vragen te beantwoorden: Waar willen jongeren graag over meepraten? Hoe willen ze dat doen? Onder welke voorwaarden? Met welke frequentie? Hoe kunnen ze andere jongeren uit de wijk betrekken? En wat kunnen de verschillende jongerenraden van elkaar leren?

De pilot zorgt er ook voor dat Jimmy´s, die de projectmanagement voor de pilot op zich heeft genomen, in contact komt te staan met jongeren uit verschillende wijken. Jimmy´s werkt zo aan zijn bekendheid en kan nieuwe jongeren werven en betrekken bij hun activiteiten. Jimmy´s heeft ook de intentie om zich door te ontwikkelen tot een jongerennetwerk met verstand van verschillende methodes waarmee je op een leuke, speelse en effectieve manier met jongeren in gesprek kan gaan. Hier zie ik ook kansen voor de samenwerking tussen Jimmy’s en de jongerenraden. Jimmy’s kan met hen meedenken over ze met elkaar in gesprek kunnen gaan en tot goede besluiten kunnen komen op een manier die zij leuk vinden. Het is een mogelijkheid om hier verder mee aan de slag te gaan, maar uiteindelijk moeten de jongeren, samen met de jongerenwerker, hun eigen route bepalen. Als zij de huidige overlegvorm prima vinden, dan is dat natuurlijk ook gewoon hartstikke prima.

Wat verder opviel tijdens deze avond is dat de jongeren in de raad zich vooral bezig houden met thema´s die leven in de wijk zelf, vaak gericht op activiteiten en voorzieningen. Ze willen als raad een paar keer per jaar bij elkaar komen, onder de voorwaarde dat het in het jongerencentrum kan en dat ze ook wat lekkers te drinken krijgen. Als er thema´s spelen waar ook andere jongeren uit de wijk over mee moeten praten, dan worden die gevraagd om mee te praten en mee te doen.

Aan het eind van de bijeenkomst vraag ik of ze er voor open staan om af en toe ook een vraag van de gemeente te beantwoorden, als de gemeente graag hun mening wil weten. ´Ja hoor!´, zei een van de jongere meteen. Maar Demba, de voorzitter, was kritischer: ´Ze kunnen het natuurlijk altijd vragen. En als de agenda het toelaat, dan willen we er best naar kijken!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s